De kwaliteitencirkel

Ieder karaktertype heeft specifieke sterktes die iemand kenmerken: jouw kernkwaliteiten. De kwaliteitencirkel laat je zien waar jij goed in bent en misschien wel te goed in bent. Ook geeft de kwaliteitencirkel je inzicht in irritaties en conflicten met anderen: je bent dan elkaars tegenpool. De ander helpt je om in je eigen spiegel te kijken.

 

 

Wat zijn je kernkwaliteiten?

Kernkwaliteiten maken je tot wat je bent. De kwaliteiten van het karaktertype waar jij hoog op scoort (7-9), zijn kenmerkend voor jou en staan in de binnencirkel. Vaak zijn het ook de positieve punten die een ander het eerst over jou zegt.

 

Kwaliteiten kunnen valkuilen zijn

Wanneer je erg hoog scoort op een bepaald karaktertype (10-12) loop je het risico in je valkuilen terecht te komen: de buitencirkel. Je bent er zo goed in dat je doorschiet in de vervorming daarvan. Je kwaliteit wordt een zwakte. Zelf heb je daar geen last van. Anderen wel.

 

Valkuilen van een ander: allergieën

Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo'n allergie heeft vaak te maken met een tegenovergestelde kwaliteit van jezelf, jullie zijn hierin tegenpolen.

 

Achter allergieën schuilen weer uitdagingen

Van je tegenpool heb je veel te leren. Hij heeft een totaal andere waardeoriëntatie dan jij. Elkaar echt begrijpen is lastig. En toch heb je juist van deze persoon veel te leren. Hij is ergens goed in wat voor jou totaal niet belangrijk is. Daar ligt jouw uitdaging om ook dat te gaan respecteren.

 

Theorie van de kernkwaliteiten

De bedenker is Daniel Offman van de kernkwaliteiten en kernkwadranten. Dat is een veel gebruikte , heldere en toegankelijke methode die je ook kunt gebruiken om conflicten met anderen te analyseren. Door de tegengestelde karaktertypes tegenover elkaar te zetten worden de kernkwadranten snel inzichtelijk. Het leert je je eigen talent te onderkennen, wanneer je daar in doorschiet en dat een irritatie van een ander eigenlijk zegt dat je iemand bewondert om een kwaliteit die jezelf niet hebt.

 

Een  IKTO profiel aanvragen

Een IKTO profiel geeft je inzicht in jouw kwaliteiten en talenten, waar je doorschiet en waar je misschien ene blinde vlek hebt en betre aan anderen kunt overlaten. 

Stuur een mail, dan neemt een van onze IKTO coaches contact met u op.

 

Meer weten

Bel ons 0486 – 422 322 of mail ons info@ikto.nl.